Media Marketing (MM) 15/4/2020
Stelt u zich even voor hoe het zou zijn in de huidige situatie, maar dan zo’n 20 jaar geleden: noodgedwongen thuis met een Nokia 3310 waarop je maximaal 20 sms’en kon opslaan, en een “gsm”-abonnement met een forfait voor twee gespreksuren. BE.ALERT? Ondenkbaar! Omdat we geconnecteerd zijn, hebben we de crisis live kunnen volgen sinds de uitbraak in Wuhan. Nooit eerder hadden we tijdens een wereldwijde crisis zo’n massa informatie, meteen beschikbaar op onze smartphone en laptop.
Net zoals de verpleegkundigen en de eerstelijnsberoepen die onze maatschappij draaiende houden, verdient ook de telecommunicatiesector met zijn leger technici applaus. Zij zetten zich in voor infrastructuur met de grootst mogelijke kwaliteit en goed werkende telecommunicatienetwerken, die essentieel zijn voor de hulpdiensten en zorgsector. En voor het massale gebruik van thuiswerkoplossingen en online opleidingen. Video-entertainment en “chats” hebben ertoe bijgedragen dat de bevolking thuisblijft.
Connectiviteit is centraal gebleken voor het leven in lockdown
Met het huisarrest is het aantal oproepen op het vaste netwerk verdubbeld, en is het gegevensverkeer met maar liefst 70% gestegen. Op de mobiele netwerken werd ook 70% meer voiceverkeer opgetekend.
Thuisblijvers gebruiken bijna elk scherm dat ze hebben als interface om te bellen, te vergaderen, muziek te beluisteren, te gamen, filmpjes te bekijken, eten te bestellen, hun gezondheid te monitoren …
Videoconferenties waren tot voor kort uitzonderlijk, maar zijn in sneltempo de norm geworden voor dialoog.
Contact met dierbaren blijft mogelijk via WhatsApp, Messenger of Skype… Interconnectie heeft een impact op nagenoeg alle aspecten van ons leven: werk en zaken, onderwijs, gezondheid, sociaal leven, …
De gebruiksgraad van het telecomnetwerk is onverwacht exponentieel gegroeid. Bij de heropstart na het huisarrest zal die groei zich doorzetten.
5G: mobiele en intelligente connectiviteit
Onze Belgische bedrijven moeten interconnectiviteit aankunnen nu de Verenigde Staten, China en andere dominante economieën al aan een ononderbroken 5G-dekking werken. En tegen 2020 wil de Europese Unie voor zowel burgers als bedrijven overal een optimale 5G-dekking met een hoge downloadsnelheid. Een achterophinkend België is niet bepaald positief voor de burger, noch voor onze bedrijven. Voor de heropstart moeten we de post-coronamaatschappij in durven te stappen.
In die maatschappij zal connectiviteit een impact hebben op hoe individuen communiceren, leren en denken. Connectiviteit zal de heropbouw van de maatschappij ondersteunen en bepalen hoe mensen met elkaar interageren. En misschien wel het belangrijkste: digitale en geconnecteerde technologie is van primordiaal belang om dringende wetenschappelijke vooruitgang te versnellen, zoals de ontwikkeling van nieuwe vaccins en de voorbereiding op nieuwe crisissen.
Bij de heropstart zullen nieuwe connectiegewoonten – noodgedwongen mobiel – een feit zijn
5G is tot 200 keer sneller dan 4G en heeft een debiet dat 100 keer groter is. Deze technologie is dus meer dan alleen maar de noodzakelijke upgrade van onze huidige, zo goed als verzadigde 4G-netwerken. Ze is vooral de enige manier om onze gebruiksverwachtingen in te lossen wat connectiviteit betreft. Maar bij de terugkeer naar het normale zal iedereen bepaalde nieuwe “on the go”-gebruiksmogelijkheden volledig willen behouden: in de trein een videoconferentie bijwonen, in het park les volgen, op de luchthaven een veilige verbinding maken met de bedrijfsserver, …
Bij de heropstart zal elk bedrijf van iedere werknemer de grootst mogelijke productiviteit verwachten. Het zou jammer zijn mochten we ons in België, in tegenstelling tot de dominante economieën, alle beschikbare technologieën ontzeggen.
Het is nu dringender dan ooit om over de partijgrenzen heen een akkoord te bereiken over de veiling van de 5G-licenties. “Regeren is vooruitzien!”
https://www.linkedin.com/pulse/de-gevaren-van-een-belgische-heropstart-zonder-5g-ivan-vandermeersch/