In elk van de industriële revoluties heeft België een wereldwijde reputatie opgebouwd als innovatieve, efficiënte en aantrekkelijke economie. Dit moet zo blijven. Joseph Plateau vond in 1832 de fenakistiscoop uit, die aan de basis ligt van de bioscoop. Zénobe Gramme lanceerde met de eerste gelijkstroomdynamo de moderne elektrische industrie. En Leo Baekeland loodste de 20e eeuw het plastic tijdperk in met bakeliet, de allereerste volledig synthetische kunststof. Het ‘World Wide Web’ kwam van Tim Berners-Lee die de HTML-taal uitvond en de Belg Robert Cailliau, die het hypertekstsysteem ontwikkelde. Het Silicon Valley van 1900 was België. Van haar onafhankelijkheid in 1830 tot de Eerste Wereldoorlog was België de tweede industriële macht ter wereld. Wij hebben een traditie van ondernemen en wereldwijd exporteren van onze kennis. België staat vandaag op plaats 9 in de Digital Economy and Society Index 2019 (DESI) van de 28 EU-lidstaten. In 2017 stonden we op de 7e plaats … Wie zijn verleden niet kent, kan zijn toekomst niet voorbereiden. Vandaar.
Met Covid-19 werd de geconnecteerde maatschappij plots in gang gezet. Voor het eerst kennen wij een pandemie in digitale tijden. Met Covid-19 werd online werken, vergaderen, onderwijs op afstand plots de norm. In restaurants, cafés en bars wandelen wij nu een quasi contactloze ruimte in. Met elk scherm dat wij bij de hand hebben, bellen wij, vergaderen wij, gamen wij, bekijken wij filmpjes, bestellen wij eten, monitoren wij onze gezondheid. En artificiële intelligentie versnelt het tempo van de innovatie, ook voor de ontwikkeling van vaccins. Maar 4G begint te stroppen. In 2022 zou het 4G-netwerk in Brussel verzadigd zijn. En dit was zonder Covid-19 gerekend, waardoor het aantal oproepen op het vaste netwerk verdubbeld is, het gegevensverkeer met maar liefst 70 % gestegen is en ook het voiceverkeer met 70 % toegenomen is. Andere Europese landen rolden reeds commerciële 5G-diensten uit en bij ons zijn de frequenties nog niet eens geveild. Het is nu wellicht zo goed als uitgesloten dat het Europees centrum voor cyberveiligheid naar ons land komt, door de chaos rond 5G en het traag omzetten van de wetgeving rond cyberveiligheid. Een definitieve veiling van het 5G-spectrum werd op de lange baan geschoven. De voorlopige testlicenties zijn geen oplossing. Hoe lang geniet ons land nog van de magneet Brussel, als zetel van de EU en de NAVO, met in hun zog tal van bedrijven en andere organisaties?
Nochtans hebben wij onze expertise en onze academische kennis rond cyberveiligheid en cryptografie. Intussen heeft Sciensano haar eigen factcheck gepubliceerd als reactie tegen het fake news en de complottheorieën die met de lancering van het nieuwe mobiele 5G-netwerk in België fors verspreid zijn geweest. https://www.sciensano.be/nl/pershoek/5g-technologie-fact-check
Het is tijd om het verstand te gebruiken. Ons land moet snel over de gepaste infrastructuur beschikken om de trein van de nieuwe technologieën niet te missen, voor alle sectoren van de economie. Dit is glashelder in het nieuwe tijdperk waar wij ingetreden zijn: digitalisering en 5G moeten centraal staan. In vergelijking met 4G verduizendvoudigt 5G het debiet met een latentietijd van 1 ms, wat wel 30 keer performanter is dan 4G. Deze prestaties zijn essentieel om onze concurrentiepositie te behouden. Een heropflakkering van het virus wordt momenteel met horten en stoten voorbereid. Ondertussen is het geld op. De Nationale Bank van België (NBB) voorziet immers een forse structurele verslechtering van het begrotingstekort en ziet geen ruimte meer voor dure relancepakketten. Investeringen met betrekking tot 5G moeten dan ook zo efficiënt en pragmatisch mogelijk zijn. De tijd dringt. Het digitale zal de garantie zijn voor ons noodzakelijk contactloos gedrag in de komende maanden, of zelfs jaren. Met 5G worden wereldwijd de digitale grondvesten voor een geconnecteerde en digitaal gestuurde maatschappij gelegd. 5G is een prioriteit. Want data en draadloze connectiviteit zijn de steenkool en stoom van onze eeuw. Er is geen tijd meer om op de vorming van een nieuwe regering te wachten. De tweede golf van Covid-19 wacht daar niet op. Nieuwe virussen, cyber- en klimaatrisico’s evenmin, net zoals buitenlandse investeerders en buitenlandse klanten. Het is gewoonweg redden wat er te redden valt, ongeacht het formatiespektakel.
Ivan Vandermeersch is secretaris- generaal van BAM
(Belgian Association of Marketing )
Deze tekst verscheen eerder in het Volksbelang op 24 juni 2020
https://www.liberales.be/teksten/2020/6/26/covid-19-het-verstand-staat-stil